Navigácia

  • EURÓPSKY ÚSPECH SONI ZBREHOVEJ NA ME V SILOVOM TROJBOJI

    EURÓPSKY ÚSPECH SONI ZBREHOVEJ NA ME V SILOVOM TROJBOJI

    Od 25.6. do 1.7.2017 sa v Poľsku, v meste Biala Podlaska konajú majstrovstvá Európy v silovom trojboji, na ktorých samozrejme nesmie chýbať aj naša majsterka Európy z minulého roku, Soňa Zbrehová, žiačka 3.B triedy OA. V silnej konkurencii pretekárov z 20 krajín Európy súťažila tento pondelok v silovom trojboji bez vybavenia (RAW) v kategórii 75 kg, kde sa jej podarilo navážiť 69,5 kg. Svojimi skvelými výkonmi obhájila európsky titul z minulého roka a obsadila 1. miesto v svojej váhovej kategórii. V sobotu ju ešte čaká disciplína mŕtvy ťah. Soňa už teraz potvrdzuje, že patrí medzi európsku špičku. Držme jej teda v sobotu palce, aby zabojovala aj v tejto disciplíne.                                                                          

    Soni, srdečne blahoželáme.  

  • Medzinárodný projekt „Town Twinning“ v meste Nyíregyháza v Maďarsku

    Medzinárodný projekt „Town Twinning“ v meste Nyíregyháza v Maďarsku

        Fotogaléria z projektu

    V dňoch 17. – 20. mája 2017 sa dve žiačky Obchodnej akadémie v Bardejove - Terézia Husárová a Júlia Klaudia Šarišská, zúčastnili medzinárodného projektu „Town Twinning“ v meste Nyíregyháza v Maďarsku.

    Do tohto projektu boli zapojené štyri partnerské mestá zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Rumunska,  a to konkrétne Prešov, Nyíregyháza, Rzeszów a Satu Mare.  Za náš región bola ako koordinujúca organizácia, poverená mestom Prešov, Rada mládeže Prešovského kraja, ktorá spolupracuje s mestským mládežníckym  parlamentom Mladý Bardejov, kde má svoje zastúpenie aj naša škola.

    Projekt bol zameraný  na výmenu skúseností a dobrej praxe ohľadom mládežníckej participácie, aktívneho občianstva a štrukturovaného dialógu medzi mladými ľuďmi a „dôležitými dospelými“ na úrovni školy, mesta, či regiónu. Počas štyroch dní naše žiačky úspešne reprezentovali svoj región, získali nové poznatky v oblastiach, na ktoré bol projekt zameraný, zúčastnili sa rôznych prednášok a v neposlednom rade sa zdokonalili v anglickom jazyku.  No hlavne upevnili svoje vzťahy so zahraničnými študentmi, spoznali množstvo nových ľudí a zažili veľa zábavy.

    Sme radi, že si z tohto podujatia odniesli samé pozitívne zážitky a tešíme sa na ďalšie príležitosti zúčastniť sa podobných akcií.

    Mgr. Iveta Tomahogh

  • Športový deň v závere školského roka

    Športový deň v závere školského roka

    Galéria zo športového dňa v závere školského roka 

    Dňa 29.06.2017 sa žiaci Obchodnej akadémie Bardejov zúčastnili športového dňa, ktorý zorganizoval Mgr.Ivan Feciskanin. Žiaci súťažili v zaujímavých športových disciplínach a jednu z nich pripravila aj Ing.Irena Halecká, riaditeľka školy. Žiaci sa snažili dosiahnuť čo najlepšie výsledky, aby dôstojne reprezentovali svoju triedu a v príjemnej a športovej atmosfére bol ukončený tento deň športu.

  • VÝSLEDKY MATURÍT na Obchodnej akadémii Bardejov 2017

    Anglický jazyk slovenská priemerná úspešnosť testu z anglického jazyka na úrovni B1 bola 57,0 %. Priemerná úspešnosť testu z anglického jazyka na úrovni B2 bola 68,4 % a priemerná úspešnosť testu z anglického jazyka na úrovni C1 bola 65,7 %.  Obchodná akadémia  Bardejov 68,41%.

    Slovenský jazyk a literatúra slovenská priemerná úspešnosť testu bola 57,6 %, pričom žiaci píšuci papierovú formu testu dosiahli priemernú úspešnosť 57,3 %, žiaci píšuci elektronickú formu testu dosiahli 62,2 %. Žiaci gymnázií dosiahli vyššiu úspešnosť (70,4 %) v porovnaní so žiakmi stredných odborných škôl a konzervatórií (51,8 %), tento rozdiel je silne vecne významný. Obchodná akadémia Bardejov 66,05%.

    Nemecký jazyk slovenská priemerná úspešnosť testu z nemeckého jazyka na úrovni B1 bola 42,7 %. Priemerná úspešnosť testu z nemeckého jazyka na úrovni B2 bola 59,6 %. Priemerná úspešnosť testu z nemeckého jazyka na úrovni C1 bola 57,1 %. Obchodná akadémia Bardejov – nezúčastnila sa.

    Ruský jazyk slovenská priemerná úspešnosť testu z ruského jazyka na úrovni B1 bola 49,7 %. Priemerná úspešnosť testu z ruského jazyka na úrovni B2 bola 50,0 %. Z ruského jazyka na úrovni C1 bola priemerná úspešnosť žiakov 67,4 %. Obchodná akadémia Bardejov 46,25%.

    ZDROJ: NÚCEM – národný ústav certifikovaných meraní

  • Ako sa pripraviť na pracovný pohovor na pozíciu účtovník/účtovníčka

    Ako sa pripraviť na pracovný pohovor na pozíciu účtovník/účtovníčka

     

     

     

    Zákony a opatrenia sú rozsiahle a do pohovoru sa ich nestihnem naučiť, na ktoré časti sa zamerať?

    Najčastejšie rozoberanou témou na pohovoroch z účtovníctva býva problematika prenosu daňovej povinnosti, DPH a nedaňových nákladov z hľadiska dane z príjmu.

    V rámci pozvánky na pohovor mi napísali, že pohovor bude obsahovať aj test z účtovníctva, aké príklady si mam prejsť?

    V rámci testov z účtovníctva sa dávajú účastníkom pohovorov obvykle jednoduchšie účtovné prípady, aby bolo možné test aj s pohovorom zvládnuť za cca 1 hodinu. Je vhodné prejsť si účtovanie pokladnice, bankového účtu, miezd, vydaných a prijatých faktúr vrátane DPH, automobilu obstaraného formou finančného prenájmu, cestovných príkazov atď., obvykle je v rámci testu požadované aj doplnenie účtovných dokladov na základe ktorých sa dané účtovanie vykonáva. Pri testoch by vám mala byť poskytnutá účtovná osnova.

    Na test som už pripravený/á, na čo sa zamerať v rámci pohovoru?

    Počas pracovného pohovoru vám môžu byť položené akékoľvek otázky z účtovníctva, zvyčajne je cieľom pohovoru zistiť, či sa vyznáte v účtovaní a súvisiacich zákonoch. V rámci príprav si môžete skúsiť odpovedať na nasledujúce otázky:

    Firma poskytuje svojim zamestnancom, ktorí pracujú v kancelárii pitný režim, je možné tento pitný režim považovať za daňový výdavok?

    • V prípade, že je vo firme zdroj pitnej vody, čo sa v kancelárii predpokladá, takýto výdavok by nebol považovaný za daňový výdavok

    V rámci prenosu daňovej povinnosti sme vystavili faktúru za dodanie tovaru s následnou montážou, uvádza sa suma tejto faktúry v daňovom priznaní k DPH? Ak áno, v ktorom riadku?

    • Vystavené faktúry s prenosom daňovej povinnosti sa v daňovom priznaní k DPH neuvádzajú, uvádzajú sa len v kontrolom výkaze v sekcii A2

    Aká je maximálna výška stravného, ktorú môže zamestnávateľ poskytnúť svojim zamestnancom vo forme stravných lístkov?

    • Zamestnávateľ môže poskytovať maximálne 55% z maximálnej hodnoty stravného 4,50 €, tzn. maximálne môže poskytnúť 2,48 € hodnoty stravného lístka

    Počas účtovania narazíte na faktúru s reklamnými predmetmi, na čo sa zameriate pri účtovaní tejto faktúry?

    • V prvom rade si skontrolujem cenu za 1 ks predmetu bez DPH, ak by táto cena bola vyššia ako 17eur, jednalo by sa o nedaňový výdavok, ak je na faktúre viacero predmetov, v účtovníctve ich rozdelím na daňový a nedaňový výdavok

    Aký je dátum na odovzdávanie výkazov a daňového priznania k DPH?

    • Do 25-tého dňa nasledujúceho po zdaňovacom období. Ak je to deň, ktorý pripadá na víkend alebo štátny sviatok, tento dátum sa posúva na najbližší pracovný deň

    Je tvorba rezerv na nevyčerpané dovolenky považovaná za daňový výdavok?

    • Áno, rezervy, ktoré sú považované za daňový výdavok sú definované v zákone o dani z príjmov

    Ako by ste zaúčtoval/a platby kartou z firemného bankového účtu na súkromné účely konateľa?

    • Takéto platby by som zaúčtoval/a ako nedaňový výdavok

    Aký je rozdiel medzi účtovaním zásob spôsobom A a spôsobom B?

    • Pri účtovaní zásob spôsobom A sa účtuje obstaranie na účty obstarania zásob (materiálu, tovaru), rovnako aj pri ich vyskladnení. Pri účtovaní spôsobom B sa účtuje obstaranie priamo do nákladov a len na konci účtovného obdobia sa z týchto nákladov preúčtujú zásoby, ktoré sú na sklade k dátumu, ku ktorému sa uzatvára účtovníctvo

    Môže mať bankový účet po zostavení účtovnej závierky mínusový konečný zostatok?

    • Áno môže, pokiaľ je na účte povolené prečerpanie, môže byť zostatok záporný

    V rámci účtovnej závierky sa zostavujú aké výkazy?

    • V rámci účtovnej závierky v podvojnom účtovníctve sa zostavuje súvaha, výkaz ziskov a strát a poznámky, pri závierke v jednoduchom účtovníctve sa zostavuje výkaz o príjmoch a výdavkoch a výkaz o majetku a záväzkoch.

    K zaujímavým znalostiam určite patria čísla zákona o dani z príjmov (595/2003), zákona o účtovníctve (431/2002) či zákona o DPH (222/2004).

  • ISIC - informácie pre študentov

    ISIC - informácie pre študentov

    Ak máte záujem o používanie preukazu aj v budúcom školskom roku môžete si objednať známku:
    1. V škole - zaplatením poplatku 10 € na sekretariáte školy - známka vám bude zaslaná do školy.
    2. Sami - na stránke http://objednaj-preukaz.sk - známka vám bude zaslaná domov.
    Podrobnejšie informácie: https://oabar.edupage.org/isic/?
    Všetkých majiteľov ISIC kariet, prípadne záujemcov o karty prosíme o vyplnenie dotazníka

  • PRÍSLUŠNÍCI OZBROJENÝCH SÍL SR NA OBCHODNEJ AKADÉMII V BARDEJOVE

             Viac takýchto akcií na škole. Takéto boli  reakcie  zo strany študentov Obchodnej akadémie v  Bardejove, keď program kurzu na ochranu života a zdravia počas dvoch dní zabezpečili v spolupráci so školou príslušníci ozbrojených síl SR.

         V pondelok 5. júna  boli na našej škole príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia OS SR zo Žiliny. Po úvodnej prednáške o organizácii OS SR, trojica profesionálnych vojakov priblížili žiakom nábor a výcvik príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia. V tejto časti si žiaci mohli aj prakticky vyskúšať založenie rôznych typov padákov. Nakoľko táto činnosť nie je jednoduchá,  priniesla aj humorné situácie.  To, že mier nemôžeme brať ako  samozrejmosť, nám ukázal film Misia Afganistan. Záverečná diskusia potvrdila, že táto téma žiakov zaujala. Prípravný výcvik vojakov špeciálneho určenia sa končí fázou stmelenia. Vytvorená atmosféra ukázala, že takúto fázu mal už úvodný deň kurzu.

          V utorok, 6. júna, príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny vystriedali ich kolegovia z 2. mechanizovanej brigády z Prešova a 2. mechanizovanej brigády z Trenčína.  Témami druhého dňa kurzu boli vojenské zdravotníctvo a vojenské humanitárne misie OS SR mimo územia Slovenska.

    Po úvodnej  teoretickej časti nasledovali praktické ukážky vojenských zdravotníkov a prieskumníkov. Po nich si už mohli svoje zručnosti na vytvorených stanovištiach v areáli školy vyskúšať aj samotní žiaci. Zaujímavosťou boli špeciálne pomôcky na zastavenie masívnych krvácaní, ktoré sa môžu používať len v bojových operáciách.

              Kurz na ochranu života a zdravia je samostatnou povinnou organizačnou formou vyučovania študentov stredných škôl. Vyvrcholením procesu výchovy žiakov v tejto oblasti je hlavne formovanie ich vlasteneckého povedomia, vytváranie ich zručností a návykov pri riešení mimoriadnych  udalostí,  ako aj zdravotnícka príprava.

             Obchodná akadémia v Bardejove aj touto cestou vyjadruje poďakovanie príslušníkom Ozbrojených síl Slovenskej republiky zo Žiliny – 5. pluk špeciálneho určenia, z Prešova – 2. mechanizovaná brigáda prápor ISTAR,  a Trenčína – Brigáda bojového zabezpečenia  za ich pomoc pri napĺňaní týchto cieľov, za ich profesionálny výkon a príjemnú atmosféru,  ktorú v priebehu kurzu vytvorili.

  • 23. 6. 2017
  • MATURITNÉ SKÚŠKY NA OBCHODNEJ AKADÉMII

    Na Obchodnej akadémii  v Bardejove maturoval 45. ročník absolventov.
                

    Takto to vyzeralo pred dverami skúšobných miestností

         Maturitná skúška  alebo skúška dospelosti je pre väčšinu stredoškolákov priepustkou zo školských lavíc a zároveň vstupenkou do pracovného alebo vysokoškolského sveta. Študenti Obchodnej akadémie v Bardejove už majú tento dôležitý krok za sebou. V týždni od pondelka 22. mája 2017, predstupovali pred skúšobné komisie a prezentovali svoje vedomosti. K zelenému maturitnému stolu  na obchodnej akadémii pristúpili všetci študenti 4. ročníka. Vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry, cudzieho jazyka a odborných predmetov preverovalo 7 maturitných komisií. Chodby školy zívali v minulom týždni na Obchodnej akadémii v Bardejove prázdnotou. Študenti sedeli buď za zeleným maturitným stolom alebo v triede, kde sa do poslednej chvíle snažili pripraviť na dôležitú skúšku. Stres a nervozita je pri skúške dospelosti normálna. Ak sa však študent učil systematicky počas celých 4 rokov a cez akademický týždeň si učivo zopakoval pri maturite by nemal pohorieť. Skúšku dospelosti majú už naši študenti za sebou a my všetkým maturantom  želáme veľa úspechov v ďalšom štúdiu na  vysokých školách alebo v pracovnom živote. 

  • Certifikát MK soft pre maturantov Obchodnej akadémie v Bardejove

    Firma MK soft s.r.o., sa zaoberá vývojom a predajom ekonomického softvéru:


    Certifikát deklaruje, že jeho majiteľ úspešne zložil praktickú maturitnú skúšku alebo obdobným spôsobom boli preverené jeho znalosti v danom programe. Držiteľ certifikátu vie program ovládať a pracovať s ním. Týmto certifikátom chceme dať našim študentom niečo naviac, aby na profesionálnej úrovni zvládali úkony súvisiace s jednoduchým a podvojným účtovníctvom a taktiež úkony v oblasti miezd a personalistiky a tým im pomôcť ľahšie sa zamestnať.

  • Územná súťaž Družstiev prvej pomoci

    Fotoalbum Územná súťaž Družstiev prvej pomoci

    Dňa 17. 05. 2017 sa žiačky 3. A triedy (E. Kaščáková, K. Šangriková, M. Felegiová, P. Marcinová, M. Kurimaiová) zúčastnili súťaže, ktorú organizoval Slovenský Červený kríž, ÚzS Bardejov na Mníchovskom potoku. Dievčatá mali za úlohu prejsť 6 stanovíšť - testy, 4 druhy zranení a KPR. Úspešne reprezentovali školu a umiestnili sa na 3. mieste z 10 zúčastnených stredných škôl. 

  • Rozlúčka s maturantmi 2017
    12. 5. 2017

    Do galérie Rozlúčka s maturantmi 2017 boli pridané fotografie.

  • Praktická maturitná skúška

    Fotoabum: Praktická maturitná skúška 
    V dňoch 2. a 3. mája sa na našej škole konali praktické maturitné skúšky žiakov 4-tého ročníka.

  • Deň Zeme

    Deň Zeme

    Galéria - Deň Zeme

    Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodnými dňami Zeme, ktoré sa konali pri oslavách jarnej rovnodennosti21. marca, a oslavovali príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na dopady ničenia životného prostredia, a rozvíjajúcu diskusiu o možných riešeniach. 
    My sme sa na tento deň začali pripravovať už od začiatku marca, keď sme spolu s dievčatami z 1. A triedy popresádzali a ostrihali všetky muškáty. A keď si ich popozeráte na fotkách, už nám začínajú pomaly kvitnúť.
    Na apríl sme si nechali úpravavu skalky. Dokúpil sme previslý stromček, na trhu nakúpili sirôtky a ostatné rastliny na skalke sme popresádzali. Pri úprave skalky nám pomáhali s tažkými prácami aj muži. Keďže sa na hodinách venujeme ekológii, do skalky sme skryli aj papier a plast, ktorý budeme v priebehu štúdia pozorovať, aby sme zistili ako dlho trvá biologické odbúranie odpadu a či vôbec sa za 4 roky štúdia našich prvákov odbúra.

    Ing. Gabriela Martičeková

  • Stredoškolská hádzaná

    Stredoškolská hádzaná

    Galéria Okresné kolo v hádzanej stredných škôl.

    Zaujímavé športové výkony, ale aj dramatické chvíle priniesli zápasy v hádzanej študentov bardejovských stredných škôl. Okresné kolo, ktorého usporiadateľom bola Obchodná akadémia v Bardejove, sa uskutočnilo dňa 12.4.2017 v Športovej hale Mier. Z piatich zúčastnených tímov sa po súbojoch v skupinách a finálových zápasoch na medailových pozíciach umiestnili: 1. miesto Gymnázium LS, 2. miesto SPŠ, 3.miesto Súkromné gymnázium 29.augusta.

    Hádzanárom z Gymnázia LS, ktoré bude náš okres reprezentovať na krajskom kole, želáme veľa úspechov.

     

    Obchodná akadémia Bardejov

  • Celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov stredných škôl.
    Súťaž organizuje Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v spolupráci s Národným ústavom certifikovaných meraní.  Záštitu nad súťažou MDE-2017 prevzal minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

  • Naša majsterka sveta v silovom trojboji

    Naša majsterka sveta v silovom trojboji

    Bardejovskí trojbojári úspešne začali sezónu v poľskom meste Biala Podlaska - Zalesie, kde sa konali dňa 1.4. - 2.4.2017 Majstrovstvá Poľska v silovom trojboji a v tlaku na lavičke .
    Naša žiačka Soňa Zbrehová v druhom pokuse vytvorila nový Svetový rekord výkonom 60 kg v kat. do 67,5 kg, čo ju hneď posunulo na 1. miesto. Získala tak titul Majsterky Poľska a tým si aj zabezpečila účasť na tohtoročných Majstrovstvách Európy a Sveta.

    Zdroj: http://ahojbardejov.sk/clanok/bardejovcania_majstrami_polska.html 

  • Deň narcisov

    7. apríla zaplavili ulice miest žlté narcisy. Stali sa symbolom spolupatričnosti a vyjadrením podpory pre ľudí bojujúcich s rakovinou. Pripnutím žltého kvetu na odev tak chceme vyslať do sveta odkaz, že vo svojej chorobe nie sú sami a že sa toto zákerné ochorenie týka nás všetkých. 
    Preto sa do ulíc nášho mesta vybrali aj študentky našej školy a svojou dobrovoľníckou činnosťou prispeli na dobrú vec, pretože pomáhať sa oplatí!

    Mgr. Iveta Tomahogh

  • Exkurzia Predná hora

    Exkurzia Predná hora

    Galéria: Exkurzia Predná hora 

    Dňa 03.04.2017 sa študenti našej školy zúčastnili exkurzie v Odbornom liečebnom ústave psychiatrickom Predná Hora. 
    Na mieste nás privítala pani Mgr. Durejová, ukázala nám priestory, v ktorých sídli tento ústav a zaviedla nás na miesto, kde sme si vypočuli zaujímavé prednášky.
         MUDr. Olena Maidanevych hovorila o škodlivosti fajčenia a zdravotných problémoch, ktoré fajčenie spôsobuje nielen samotnému fajčiarovi, ale aj jeho okoliu a v prípade tehotných žien, aj ešte nenarodeným deťom.
         Druhá prednáška sa týkala drogových závislostí. V nej nám prim. MUDr. Mária Martinove, PhD. popísala nielen jednotlivé typy závislosti, ale hlavne príbehmi z praxe potvrdila, že najlepšou prevenciou je nikdy nezačať s drogami, či alkoholom.  Zdôraznila tiež, že je ľahké niekoho odsúdiť, no oveľa ťažšie je mu pomôcť. Nikto sa vedome nechcel stať závislým. Stojí za tým súhra faktorov, ako genetická dispozícia, typ osobnosti a okolie ovplyvňujúce jedinca (tragédie v rodine, neúspechy, sociálna situácia ... ). Je však dôležité mať viac informácií a budovať povedomie nielen o prevencii, ale aj o nutnosti ústavnej liečby. 
    Keďže pacienti v ústave majú voľný pohyb, mohli sme ich sledovať pri práci alebo popoludňajšej vychádzke. Všetkých nás zarazilo hlavne to, že tam bolo množstvo mladých ľudí. 
         Žijeme v dobe, ktorá na ľudí až priveľmi tlačí. Častokrát hľadajú únikové cesty v alkohole, povzbudzujúcich liekoch a drogách. A keďže človek nie je tvor neomylný a učí sa na vlastných chybách, v tomto buďme spoločne za jedno. Nemusím mať skúsenosť s drogami a alkoholom, stačí, že sa poučím z chýb iných...

     Mgr. Iveta Tomahogh

  • Netradičný dvojdňový Deň učiteľov

    Netradičný dvojdňový Deň učiteľov

    Galéria Netradičný dvojdňový Deň učiteľov 

    Dňa 28. 03. 2017 si naši žiaci uctili Deň učiteľov prípravou relácie pod vedením Mgr. Marty Sterančákovej.
    Žiaci II. A prekvapili v zborovni slávnostným prejavom, v ktorom odzneli milé slová za ich skvele vykonávanú prácu. Na znak vďaky boli pedagógovia odmenení kvetom a tento pre nich tak výnimočný deň ukončili slávnostným posedením.

    Na nasledujúci deň prišli do školy bývalí pedagógovia - dôchodcovia, ktorí si prezreli nové priestory školy a zaspomínali si na časy, keď začínali spolu so svojimi bývalými kolegami. Všetci sa potešili, že mali takú výnimočnú možnosť navzájom sa porozprávať a spolu si posedieť.
    Mgr. Monika Dzubáková

Novinky

Kontakt

  • Obchodná akadémia
    Komenského 5
    085 28 Bardejov
  • +421 054/472 23 84

Fotogaléria